Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info
Azet.sk prejdi na

Tiež vám mlieko pri zohrievaní prihorí? 3 šikovné triky, ktoré vám ušetria nervy: Odteraz to bude hračka!

07.01.2016 pm

Horúca káva s mliekom alebo sladké kakao s penovými cukríkmi, to sú lahôdky, ktoré si v tomto zimnom období veľmi radi doprajeme. Ako si zohriať mlieko bez toho, aby prihorelo?

Čo robiť, aby mlieko pri zohrievaní neprihorelo? 2 obrázky vo fotogalérii Čo robiť, aby mlieko pri zohrievaní neprihorelo?

Zohriať mlieko v hrnčeku sa dá veľmi rýchlo, ale už to nie je také ľahké. Mlieko totiž veľmi rýchlo prihorí a je po pochúťke.

Prečo sa mlieko 
nespráva ako voda?

Pri bode varu sa v mlieku obsiahnuté bielkoviny začnú zrážať a stúpať na povrch, kde vytvoria tenkú blanku. Súčasne pri tom začne vznikať vodná para, ktorá stúpa od dna hrnca smerom nahor. Pokiaľ je tlak plynových bubliniek väčší ako odpor blanky, táto praská a mlieko preteká cez okraj hrnca.

Šikovné triky pri 
zohrievaní mlieka:

✱ Okraje hrnca namažte maslom. Tuky obsiahnuté v masle zabránia bielkovinám sa spojiť a vytvoriť blanku.

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

✱ Vložte do hrnca lyžicu a mlieko ňou sem-tam pomiešajte. Na povrchu tak nevznikne blanka a plynové bublinky budú môcť voľne unikať z hrnca.

✱ Pred použitím hrniec vypláchnite studenou vodou, mlieko sa tak ľahko nepripáli.

Pri bode varu sa bielkoviny začnú zrážať a stúpať na povrch, kde vytvoria tenkú blanku. 2 obrázky vo fotogalérii Pri bode varu sa bielkoviny začnú zrážať a stúpať na povrch, kde vytvoria tenkú blanku.

Tlačiť Diskusia