Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Azet.sk prejdi na

Oslaďte si život! 3 hlavné dôvody, prečo sa nebáť čokolády: Toto poteší každého maškrtníka

03.01.2016 iš

Čokoládu mnohí z nás považujú za hriešne potešenie. Vedeli ste však, že jej jedením robíte aj veľa pre svoje zdravie? Tu sú tri hlavné dôvody.

Archív 6 obrázkov vo fotogalérii Archív

Bystrejšia myseľ

Vedci z Harvardovej univerzity zistili, že ak starší ľudia trpiaci cukrovkou, vysokým krvným tlakom alebo zhoršeným prietokom krvi za 30 dní vypili 2 hrnčeky kakaa (horúcej čokolády) denne, až 89 % z nich zaznamenalo zlepšenie zdravotného stavu, pamäte a schopnosti jasne uvažovať. Potvrdilo sa tak, že kakao (čokoláda) pozitívne podporuje kognitívne zmeny spôsobené vekom alebo vaskulárnymi chorobami.

Látky obsiahnuté v čokoláde uvoľňujú artérie a tým znižujú tlak krvi v krvnom riečišti. 6 obrázkov vo fotogalérii Látky obsiahnuté v čokoláde uvoľňujú artérie a tým znižujú tlak krvi v krvnom riečišti.

Nižší tlak

Pravidelná denná dávka vysokopercentnej tmavej čokolády preukázateľne znižuje krvný tlak. Podľa istej štúdie z roku 2014 vedci zistili, že ak denne podávali skupine ľudí vo veku 18 až 23 rokov 10 gramov čokolády s viac ako 75 % kakaa, ich krvný tlak sa rapídne znížil. Prečo? Látky obsiahnuté v čokoláde uvoľňujú artérie a tým znižujú tlak krvi v krvnom riečišti.

tmavá čokoláda pomáha potláčať vylučovanie stresových hormónov z nadobličiek v stresových situáciách. 6 obrázkov vo fotogalérii tmavá čokoláda pomáha potláčať vylučovanie stresových hormónov z nadobličiek v stresových situáciách.

Zvládanie stresu

Ak siahnete po tejto sladkej dobrote, keď ste vystresovaní, rozhodne sa za to nemusíte trestať. Švajčiarski vedci totiž zistili, že tmavá čokoláda pomáha potláčať vylučovanie stresových hormónov z nadobličiek v stresových situáciách. Preto je dobré mať vždy po ruke aspoň malú čokoládku, veď zdravie máme len jedno.

Tlačiť Diskusia