Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info
Azet.sk prejdi na

Zeleninu nemusíte? Skúste to inak! 8 krokov k dokonalému dresingu, s ním bude mať neopakovateľnú chuť

02.01.2016 iš

Čo tak dať si po sviatočnom hodovaní na tanier konečne niečo ľahšie. Poviete si, že ochutiť zeleninový šalát „nejakým“ dresingom nie je žiadny problém.

Jedzte toľko surovej zeleniny, koľko len chcete. 2 obrázky vo fotogalérii Jedzte toľko surovej zeleniny, koľko len chcete.

Aj tu však existuje niekoľko pravidiel, ktoré treba dodržať, inak vám ani vašim hladošom nebude chutiť.

1. Poznajte pomery

Väčšina dresingových zálievok je kombináciou tuku a kyseliny. Najbežnejšími pomermi sú 1:2 a 1:3 dielu octu a oleja. Iba vy a vaši stravníci viete, aký kyslý by mal dresing byť. Postupným skúšaním rôznych pomerov a preferencií získate potrebnú prax, že časom namiešate dokonalý dresing hneď a od oka.

2. Nesiahajte po nesprávnom oleji

Určite vždy začínajte dresingové experimenty s jemnejšími či priamo úplne nevýraznými olejmi (repkový a slnečnicový). Silné oleje ako orechový či sezamový by mohli celkový dojem pokaziť, preto s nimi ozaj opatrne. Extra panenský olivový olej je skvelý aj sám osebe, no pre istotu nie je na škodu ho pred použitím ochutnať. Do šalátov používajte iba extra panenský olej, ostatné druhy olivového oleja si nechajte radšej na varenie.

3. Nedajte sa zlákať ochuteným octom

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

Dresing je len taký dobrý, aký olej a ocot doň použijete. Preto sa radšej vyhnite akýmkoľvek iným ako čistým octom. Chuť malín či byliniek je v octoch často taká mimoriadne koncentrovaná, že by doslova zabila všetky ostatné zložky dresingu i celého šalátu. Je jednoduchšie použiť biely vínny ocot a podľa chuti si doň namiešať vlastné čerstvé bylinky.

4. Nezabudnite na emulgátor

Toto znie možno desivo, no hneď to vysvetlíme. Ocot a olej sú dve rôzne tekutiny s dvoma rôznymi hustotami a ťažko sa spájajú. Preto potrebujú látku, ktorá ich spojí v jednu hmotu. Najčastejším a popravde i najlepším dresingovým emulgátorom je plnotučná horčica. Veľmi podobne však vie tieto dve látky spojiť aj rozmixovaný cesnak.

5. Netreba vždy čerstvý

Áno, pripraviť dresing zakaždým, keď je ho treba, je ozaj jednoduché. No viete si ho narobiť aj do zásoby a tým „motanie po kuchyni“ ešte o nejakú tú minútku skrátiť. Olej, ocot, horčica, koreniny, soľ... nič z toho sa len tak ľahko nepokazí. Zmiešaný a dobre uzavretý v nádobe v chladničke vydrží dresing aj celé týždne. Pred použitím ho stačí pretrepať a môže ísť na stôl.

Pripravte si ten najlepší dresing. 2 obrázky vo fotogalérii Pripravte si ten najlepší dresing.

6. Čerstvé bylinky vždy nakoniec

Bylinkový dresing je skvelá vec. No do dresingu ich pridávajte až tesne pred podávaním. V pripravenom dresingu by po dlhšej dobe začali oxidovať a strácať chuť. A všetka snaha by vyšla nazmar.

7. Oslaďte si ho

Dresing obsahujúci tuk, soľ a ocot si doslova žiada aj jemný sladkastý tón. Stačí ozaj len troška, nepripravujete dezert. Najlepším nositeľom sladkosti je med, javorový sirup či obyčajný biely cukor. Sladkosť zaokrúhli a zjemní všetky chute, ktoré by prípadne mohli v dresingu prebíjať.

8. Vždy najprv ochutnajte

Aj keď ste umenie miešania dresingu zvládli a pripravujete ho aj so zatvorenými očami, nie je dôvod ho pred „aplikáciou“ na zeleninu neochutnať. Aj majster tesár  sa občas utne a nechcete si predsa pokaziť celý obed len preto, že vám možno trochu ubehla ruka so soľou či octom.

PORADNE: jedálniček (2)
Tlačiť Diskusia