Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info
Azet.sk prejdi na

Sóda bikarbóna je zázračný pomocník v domácnosti, ale toto ste netušili: 4 extra tipy, ako ju využiť

12.01.2016 iš

Kuchári na celom svete sódu bikarbónu využívajú najmä ako skvelé kypridlo. No má viacero skvelých vlastností, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Prekvapí vás, kde všade vám pomôže.

Prekvapí vás, na čo všetko sa hodí sóda bikarbóna. 2 obrázky vo fotogalérii Prekvapí vás, na čo všetko sa hodí sóda bikarbóna.

Na vajcia

Jedným z dôvodov, prečo sa vajcia uvarené natvrdo zle šúpu je hodnota pH. Bielky majú prirodzene nízku hladinu pH, vďaka čomu sa pri varení neraz stane, že sa prilepia o škrupinku. No pridanie malého množstva sódy bikarbóny do vody zvýši zásaditosť, tým pádom aj pH a vajcia sa razom po uvarení šúpu ľahšie. Pozor, sóda bikarbóna môže (ale aj nemusí) spôsobiť, že uvarené vajcia budú cítiť po síre.

Na čistenie

Sóda bikarbóna zmiešaná s trochou vody na ľahkú pastu dokáže hotové zázraky. Vyčistíte ňou mriežku grilu i zaschnuté nečistoty na sporáku.

Na ruky

Cesnak či cibuľa sú vítanou súčasťou mnohých jedál. No ich pach dokáže na prstoch ostať pokojne aj celý deň. Pritom stačí medzi prstami pošúchať malé množstvo sódy bikarbóny a prsty následne umyť. Odporúčame jej trochu nasypať aj do nádobky s tekutým mydlom.

Na cibuľu

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

Karemelizovaná cibuľka je skvelá príloha, no dlho trvá, kým sa pripraví. Na urýchlenie zhnednutia stačí na zhruba 1/2 kg cibule pridať 1/4 ČL sódy bikarbóny.

Tlačiť Diskusia