Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info
Azet.sk prejdi na

Záhada odhalená! Prečo vajcia zmenia farbu, keď sa varia? Môže za to drobnosť, o ktorej ste netušili

13.01.2016 iš

Určite ste si všimli, že varené vajce, teda najmä žĺtok, občas získa jemný zelený nádych. Čo stojí za týmto fenoménom?

Prečo vajcia zmenia farbu, keď sa varia? 2 obrázky vo fotogalérii Prečo vajcia zmenia farbu, keď sa varia?

Vajcia natvrdo

Zelený povlak okolo žĺtka, ktorý sa niekedy vytvorí pri varení vajec je výsledkom rovnakej chemickej reakcie – tentoraz medzi sírou v bielku a železe v žĺtku. Tiež je úplne neškodný. Vytvára sa predovšetkým vtedy, keď sa vajcia varia pridlho alebo pri vysokej teplote. Vyhnúť sa tomu dá jednoducho – vajcia stačí variť v horúcej, no nie vo vriacej vode a ihneď po uvarení ich schladiť v ľadovej vode.

Ako správne variť vajíčka, aby sa na žĺtku nevytvoril zelený povlak? 2 obrázky vo fotogalérii Ako správne variť vajíčka, aby sa na žĺtku nevytvoril zelený povlak?

Praženica

Praženica pripravovaná v liatinovom hrnci či na panvici môže získať nazelenalý nádych. Toto sfarbenie je neškodné, no nepekné. Je výsledkom chemickej reakcie medzi železom z panvice a síry obsiahnutej v bielkoch.

 

Tlačiť Diskusia