Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Azet.sk prejdi na

Ako pripraviť dokonalé zemiakové pyré? Pozor na tieto chyby, budete mať namiesto neho nevábne lepidlo

14.01.2016 iš

Čo už môže byť ľahšie, ako pripraviť zemiakové pyré. Ak však urobíte niektorú z týchto chýb, na výsledku si nepochutíte.

Ako správne pripraviť zemiakové pyré? 4 obrázky vo fotogalérii Ako správne pripraviť zemiakové pyré?

Uvariť zemiaky a roztlačiť ich, to nie je žiadne umenie. Dokážeme vám, že aj tu platia pravidlá, ktorým je lepšie sa vyhnúť, ak chcete pripraviť dokonalú prílohu.

1. Krájanie zemiakov na malé kúsky

Zemiaky, ktoré sa chystáme na pyré použiť, by mali mať všetky rovnakú veľkosť, aby sa uvarili rovnomerne a rovnako rýchlo. Ak sú však tieto kúsky veľmi malé, uvaria sa síce rýchlejšie, no nasajú do seba podstatne viac vody, ako by bolo treba. Zemiaky varíme v osolenej vode a najmä prikryté, aby sa proces varenia náležite skrátil.

Ak zemiaky pokrájate na príliš malé kúsky,  nasajú do seba podstatne viac vody, ako by bolo treba. 4 obrázky vo fotogalérii Ak zemiaky pokrájate na príliš malé kúsky, nasajú do seba podstatne viac vody, ako by bolo treba.

2. Pridlhé varenie

Jednou z najväčších chýb pri príprave zemiakového pyré je dlhý čas varenia. Domäkka uvarené tiež nesmú ostať dlho vo vode, v ktorej sa varili, ale treba ich ihneď po uvarení zliať. Čím dlhšie po uvarení stoja vo vode, tým viac tekutiny do seba nasajú, čo sa nedobre prejaví na výsledku. Netreba sa však zbaviť všetkej vody, zhruba 3 cm jej v hrnci môžeme nechať, poslúži na ohrievanie. Takto nachystané zemiaky môžu na sporáku počkať aj dve-tri hodiny. Keď nastane čas podávania, jednoducho ich vďaka troche ponechanej vody ohrejeme a môžeme ďalej spracovávať.

Neodporúčame pripravovať pyré v kuchynskom robote alebo v mixéri. 4 obrázky vo fotogalérii Neodporúčame pripravovať pyré v kuchynskom robote alebo v mixéri.

3. Nesprávne zvolený nástroj

Ohriate zemiaky zlejeme, pridáme teplé mlieko a kúsok masla. Opäť zakryjeme a počkáme asi 5 minút, až sa maslo úplne rozpustí. Drvič na zemiaky pozostávajúci z vlnovkovite zvlnenej ocele pomôže rovnomerne roztlačiť zemiaky na menšie kúsky, no v pyré môžu ostať malé kúsky. Hladkú textúru dosiahneme pomocou ručného šľahača, ktorý pyré dodá aj patričný objem vzduchu. Rozhodne však neodporúčame pripravovať pyré v kuchynskom robote alebo v mixéri. Rýchle nože totiž spôsobia, že sa zo zemiakov uvoľní škrob a vo výsledku ostane hmota podobná lepidli a nie zemiakové pyré.

Môžete si praipraviť aj zapekané zemiakové pyré s kapustou, chutí výborne. 4 obrázky vo fotogalérii Môžete si praipraviť aj zapekané zemiakové pyré s kapustou, chutí výborne.

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

Tlačiť Diskusia (1)
Vyrobte si vlastné menovky na vianočné darčeky