Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Azet.sk prejdi na

Aj varená ryža sa dá pokaziť! 5 vecí, ktoré musíte pri jej príprave dodržať: Pozor na tieto chyby

18.01.2016 iš

Kto by už nevedel uvariť obyčajnú ryžu, všakže? Vám sa to ale nepodarilo, lebo stále bola tvrdá a bez chuti... Možno ste urobili niektorú z týchto základných chýb.

5 chýb, ktorým sa vyhnúť pri varení ryže 4 obrázky vo fotogalérii 5 chýb, ktorým sa vyhnúť pri varení ryže

Aj tie najjednoduchšie jedlá, či v tomto prípade prevažne prílohy, sa niekedy počas varenia pokazia. Či už varíte ryžu, quinou či iný druh obilniny, tu je 5 vecí, na ktoré nikdy nezabúdajte.

1. Vždy so soľou

Podobne ako pri varením cestovín, pridajte do vody vždy dostatok soli. Inak skončíte s plným hrncom hmoty bez chuti. Soľ totiž vytiahne z obilnín ich prirodzenú chuť.

Ryžu či iné oblininy nikdy nevatre pri vysokej teplote. 4 obrázky vo fotogalérii Ryžu či iné oblininy nikdy nevatre pri vysokej teplote.

2. Každá obilnina má svoje špecifiká

Nejde iba o veľkosť či chuť, ale najmä o obsah škrobu. Aj keď všetky varíme v podstate rovnako, čas úpravy i množstvo vody sa druh od druhu diametrálne líši. Preto je dobré si naštudovať recept či pokyny na obale, aby sa výsledok vždy bezchybne podaril.

3. Nikdy nie pri vysokej teplote

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

Vysoká teplota príprave obilnín akéhokoľvek druhu nesvedčí. Tekutina sa pri nej rýchlo odparí a obilniny sa tak nestihnú uvariť. Je tu však ľahká pomoc, hneď ako tekutina, v ktorej sa obilniny varia, dosiahne bod varu, teplotu znížime na minimum a dovaríme ich na čo najnižšom plameni.

Ako správne variť dlhozrnnú ryžu? 4 obrázky vo fotogalérii Ako správne variť dlhozrnnú ryžu?

4. Vždy zakryté

Pokrievka na hrnci je jednoduchý, no veľmi dôležitý krok. Je to najmä kvôli tomu, aby sa tekutina počas pomalého varenia neodparovala a všetky zrnká sa poriadne a rovnomerne uvarili.

Obilniny varte vždy zakryté. 4 obrázky vo fotogalérii Obilniny varte vždy zakryté.

5. Pozor na prevarenie

Aj keď sa varenie cestovín v zásade druh od druhu nelíši, čas varenia nie je univerzálny. Ten sa upravuje od druhu, množstva škrobu ale aj od veku tej-ktorej obilniny. Je preto dôležité, najmä ak nejakú obilninu varíme po prvý raz, sledovať ju počas varenia. A nebáť sa ju počas celého procesu ochutnávať, pretože iba tak sa dá zistiť, či je správne a domäkka uvarená.

Tlačiť Diskusia (3)