Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Azet.sk prejdi na

Ako pripraviť dokonalú nátierku na chlieb? Keď do nej dáte tieto prísady, výsledok vás nadchne

22.01.2016 iš

Hovorí sa, že chlieb sa nikdy nepreje. A keď si k nemu pripravíte chutnú nátierku, skvelú chuťovku máte raz dva hotovú.

Ako pripraviť dokonalú nátierku na chlieb? Ako pripraviť dokonalú nátierku na chlieb?

Do krémových, ľahko roztierateľných nátierok na chlieb existuje niekoľko ideálnych prísad – rôzne maslá, majonézy, tvarohy. Dajú sa navzájom zamieňať a v obchodoch dostať aj nízkotučné alebo nízkokalorické náhrady pre tých, ktorí si strážia postavu.

Tvaroh

Čerstvú a jemne kyslastú chuť nátierkam dodá tvaroh, ktorý môžeme použiť nízkotučný, polotučný alebo tučný. Aby sme zaistili krémovú konzistenciu tvarohu, môžeme doň pridať trochu mlieka alebo minerálnej vody. Drahšími alternatívami sú talianske čerstvé tvarohov syry mascarpone a ricotta.

Smotana

Na rozriedenie tuhých ingrediencií v nátierkach skvelo poslúži šľahačková smotana. Rovnako sa však dá použiť i kyslá smotana, ktorá je o čosi pikantnejšia. Pri smotane platí zásada: čím viac tuku, tým pevnejšia a krémovejšia bude nátierka.

Maslo

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

Aj malá lyžička masla dokáže v nátierke divy, keďže zaručí výraznú vláčnosť. Maslo však margarínom v tomto prípade nahradiť nemôžeme, keďže ten nie je taký pevný.

Olej

Olivový, slnečnicový alebo neutrálny repkový olej pomáhajú špeciálne v zeleninových, bylinkových alebo orechových nátierkach, pretože držia všetky suroviny pokope. Používame kvalitné, za studena lisované oleje.

Majonéza

Vďaka oleju a vajciam je majonéza taká malá kalorická a cholesterolová bomba. Tak ako pri iných menej zdravých surovinách v prvom rade záleží na použitom množstve. Nátierka bude ľahšia, ak majonézu zmiešame s čerstvým syrom, tvarohom, kyslou smotanou alebo jogurtom.

Orechy

Je jedno, či použijeme jadrá lieskovcov, vlašských orechov, mandlí, kešu alebo píniových orieškov – všetky orechy majú vynikajúcu schopnosť spájať nátierky dokopy, no treba pamätať aj na to, že obsahujú veľa tuku. Preto by sme ich mali používať s rozvahou.

PORADNE: jedálniček (2)
Tlačiť Diskusia