Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Azet.sk prejdi na

Pripraviť dobrú domácu knedľu je tvrdý oriešok nielen pre začínajúce kuchárky: Týmto chybám sa vyhnite!

08.02.2016 Casprezeny.sk

Niet na dobrú domácu knedľu. Čo gazdinka, to iný recept. Často sa dedí z generácie na generáciu. Nie každému sa však podarí. Keď sa vyhnete týmto chybám, výsledok vás nadchne.

Napriek tomu je ich príprava často tvrdým orieškom a to nielen pre začínajúce kuchárky. 2 obrázky vo fotogalérii Napriek tomu je ich príprava často tvrdým orieškom a to nielen pre začínajúce kuchárky.

Knedle sú špecialitou našich českých susedov, ale ani my si pokrmy bez nej nedokážeme predstaviť. Napriek tomu je ich príprava často tvrdým orieškom, a to nielen pre začínajúce kuchárky. Poradíme vám, ktorým chybám by ste sa mali radšej vyhnúť.

Zvoľte správne ingrediencie

Na prípravu žemľových kysnutých knedlí použite vždy hrubú alebo polohrubú múku a nezabudnite na droždie alebo kypriaci prášok. Knedle budú nadýchanejšie, keď droždie rozmiešate v miske s lyžičkou vlažného mlieka a po rozpustení potom pridáte ešte trošku mlieka pre lepšie vykysnutie. Skvelé tiež je, keď namiesto časti mlieka pridáte minerálnu vodu.

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

Na bielky zabudnite

Do cesta na kysnuté žemľové knedle nikdy nedávajte celé vajcia, ale len žĺtky. Bielok totiž spôsobí, že cesto tuhne. Knedle budú navyše o poznanie chutnejšie. Žemle alebo rožky by mali byť aspoň jeden deň staré. Vyskúšať môžete tiež trik našich prababičiek. Tie do cesta pridávali lyžicu masti. Knedle sa potom nezrážali a boli jemnejšie a nadýchanejšie.

S cestom sa neponáhľajte

Cesto vypracovávajte tak dlho, až sa prestane lepiť na varešku alebo na steny nádoby. Potom ho poprášte múkou, nádobu prikryte čistou utierkou a nechajte ho na teplom mieste vykysnúť. Čím dlhšie cesto odpočíva, tým je chutnejšie. Potom z neho vypracujte knedle, ktoré opäť nechajte ešte asi 10 - 15 minút kysnúť. Do cesta na kysnuté žemľové knedle nikdy nedávajte celé vajcia, ale len žĺtky. 2 obrázky vo fotogalérii Do cesta na kysnuté žemľové knedle nikdy nedávajte celé vajcia, ale len žĺtky.

Čím väčší hrniec, tým lepšie

Do hrnca dajte variť vodu, mierne ju osoľte, a keď sa voda varí, vložte do nej valčeky knedlí a varte pod pokrievkou 20 - 25 minút. Na začiatku ich podberte vareškou, aby sa neprilepili ku dnu. Počas varenia potom knedle pravidelne obracajte. Lepšie je ich variť vždy vo väčšej nádobe, aby mali priestor, varením totiž ešte napučia a nemuseli by sa do hrnca vojsť. Bežné je variť dva valčeky naraz, nikdy nie viac.

Hotové knedle prepichnite

Aby knedle pri varení vo vode nepraskli, pridajte do vody niekoľko kúskov škrupín z uvarených vajec. Uvarené knedle vyberte a rýchlo poprepichujte vidličkou, aby z nich vyprchala para a nezrazili sa. Potom ich ihneď nakrájajte na plátky, ak nemáte krájač, stačí vlasec alebo niť.

Tlačiť Diskusia (3)
NEPREHLIADNITE
Vyrobte si vlastné menovky na vianočné darčeky