Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info
Azet.sk prejdi na

7 potravín, ktoré nikdy nejedzte surové: Môžete si vážne poškodiť zdravie, či dokonca privodiť smrť

16.02.2016 iš

Zrejme vám nepovieme nič nové, no pre zdravotnú bezpečnosť je dobré si tieto fakty pripomenúť.

Sú potraviny, ktoré by ste nemali nikdy jesť surové. Sú potraviny, ktoré by ste nemali nikdy jesť surové.

Kura

Medzi spracovaním na bitúnku a pultom obchodu sa môže kuracie mäso dostať do kontaktu s obrovským množstvom baktérií. Bezpečným sa stáva, až pri teplote 74 °C, kedy sa všetky prípadné škodlivé látky zahubia.

Vajcia

Surové vajcia mnohí športovci (najmä tí filmoví) konzumujú na dennej báze. To však neznamená, že sa tým nevystavujú rôznym zdravotným rizikám. Najmä salmonelovej infekcii, ktorá napáda zhruba jedno z 30 tisíc vajec. A pre úplnosť, salmonela je vždy ukrytá v žĺtkoch, takže pozor na ich tekutú formu.

Jadierka a kôstky z jabĺk, manga, broskýň, hrušiek a marhúľ

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

O týchto „potravinách“ ani len neuvažujte. Obsahujú totiž látku s názvom amygdalín (inak aj vitamín B17), ktorá sa vplyvom enzýmov prítomných v tráviacom trakte rozkladá za vzniku kyanovodíka, čo je látka, ktorú nikto z nás v tele nepotrebuje.

Zelené zemiaky

Pri nesprávnom skladovaní zemiakov sa môže stať, že plody zvnútra získajú nazelenalý nádych, prípadne začnú klíčiť. V žiadnom prípade za surova a ani na varenie nepoužívame zelené, zvraštené alebo nahnité zemiaky, tobôž nie s rašiacimi klíčkami. Zelené i naklíčené zemiaky totiž obsahujú jedovatý solanín. Ten môže spôsobiť bolesti hlavy, slabosť, nevoľnosť a problémy so žalúdkom.

Bravčové mäso

Podľa modernej gastronómie už nie je pravda, že by bravčové mäso muselo byť uvarené skrz-naskrz. No pre zdravie je pomerne zásadné, ak je uvarené aspoň na polovicu. V bravčovom mäse sa totiž ukrýva nebezpečný potenciál v podobe rôznych infekcií či pásomnice. Ak sa teda mäso nesprávne tepelne spracuje, môže sa tento parazit ľahko dostať do tela. Ak teda opomenieme medailóniky z bravčovej „panenky“, ktorú možno pripravovať na ružovo, nedá sa povedať, že by toto mäso za surova nejako zvlášť dobre chutilo.

Fazuľa

Vysoký obsah prírodného toxínu menom lektín už pár hodín po požití spôsobí vážne žalúdočné problémy. Preto sa fazuli v surovej (to platí i pre sušenú) podobe veľkým oblúkom radšej vyhnite a pred konzumáciou ju poriadne uvarte.

Rebarbora

Možno ste už počuli či čítali, že rebarbora je za surova jedovatá. No sú to najmä jej listy, ktorým sa treba za každú cenu vyhnúť. Obsahujú totiž pomerne vysoké percento kyseliny šťaveľovej, ktorá môže vážne poškodiť obličky, či v extrémnych prípadoch spôsobiť aj smrť.

 

 

PORADNE: Aký bude rok 2014? (6) , zdravie (1) , Zdravie (1) , chudnutie s forskolinom (4) , Zdravie (1)
Tlačiť Diskusia (9)