Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Azet.sk prejdi na

Stále si myslíte, že surová zelenina je zdravšia? Omy! Prekvapí vás, ktoré druhy je lepšie jesť uvarené

29.03.2016 iš

Aj vy veríte, že jedine surová zelenina dodá vášmu telu všetky potrebné živiny? Omyl. Z týchto 5 druhov budete mať oveľa väčší úžitok, keď si ich dáte uvarené.

Zredukujte sacharidy a chudnutie bude hračka. 7 obrázkov vo fotogalérii Zredukujte sacharidy a chudnutie bude hračka.

Všetky tieto suroviny sa dajú jesť aj za surova. No keď ich uvaríte, urobíte svojmu telu ešte väčšiu službu.

Špenát

Špenát 7 obrázkov vo fotogalérii Špenát

Zelené lístky špenátu sú na prasknutie plné vápnika, železa a horčíka. Ak ich však chceme získa čo najviac, je dobré špenát uvariť. Množstvo vápnika sa varom dokonca strojnásobí.

Kel

Kel hlávkový 7 obrázkov vo fotogalérii Kel hlávkový

Uvarený kel nie je len stráviteľnejší, je aj zdravší. Okrem množstva vlákniny sa varom uvoľní kopa látok, ktoré aktívne pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

Huby

Všetky hríbovité huby, ktoré po dotyku či rozrezaní zmodrajú, sú za surova jedovaté. 7 obrázkov vo fotogalérii Všetky hríbovité huby, ktoré po dotyku či rozrezaní zmodrajú, sú za surova jedovaté.

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

Aj keď niektoré druhy húb sa môžu jesť aj surové, z hľadiska stráviteľnosti a zdravotnej nezávadnosti je vhodnejšie všetky bez výnimky tepelnej upravovať. Zjemní sa tak ich štruktúra a zabijú všetky prípadné toxíny, ktoré by na hubách mohli byť.

Mrkva

Mrkva 7 obrázkov vo fotogalérii Mrkva

Podobne ako huby, aj surová mrkva môže byť ťažšie stráviteľná. Tepelnou úpravou však tento problém odpadá a zároveň sa z mrkvy uvoľní množstvo beta-karoténu, ktorý prospieva zdraviu očí.

Paradajky

Paradajky obsahujú tryptofán, ktorý umožňuje 7 obrázkov vo fotogalérii Paradajky obsahujú tryptofán, ktorý umožňuje

Netvrdíme, že surové paradajky nemajú čo ponúknuť, práve naopak. Sú výborné a pre mnohých už nepostrádateľné. Na druhej strane, ak paradajky prejdú tepelnou úpravou, obsah lykopénu, (látky bojujúcej proti rakovine), sa zvýši o úžasných 30 %.

 

PORADNE: Aký bude rok 2014? (6) , zdravie (1) , Zdravie (1) , chudnutie s forskolinom (4) , Zdravie (1)
Tlačiť Diskusia
NEPREHLIADNITE
Vyrobte si vlastné menovky na vianočné darčeky