Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info

Perfektná grilovačka

24.06.2007

K letu a peknému počasiu neodmysliteľne patrí aj grilovanie. Máme pre vás zopár tipov, aby všetko dopadlo skvele.

Na čo by sme nemali zabúdať

Ak máme prenosný gril, postavíme ho tak, aby stál na pevnej podložke a aby vietor neodfukoval popol alebo uhlíky. Na zapaľovanie použijeme vhodný zapaľovač, nelejeme tam benzín. Skôr než začneme s grilovaním, necháme uhlie prehorieť. Keď je pokryté vrstvičkou bieleho popola, je ten správny čas na grilovanie. Počas grilovania by sa uhlíky nemali vznietiť a do ohňa by nemal kvapkať olej (vznikajú rakovinotvorné látky).

Pred grilovaním natrieme rošt aj všetky suroviny na grilovanie olejom, nebudú sa lepiť.

Mäso

Najideálnejšie sú mastnejšie druhy ako bravčové alebo jahňacie kotlety, krkovička, kuracie stehná. Každý druh mäsa bude najlepšie chutiť, keď ho predtým necháme marinovať. Aj chudé mäso, napríklad kuracie prsia, je vhodné na grilovanie, ale tiež ho najprv vložíme na niekoľko hodín do marinády a grilujeme pri nižšej teplote.

Ryby

Mastnejšie druhy ako makrela a losos sú na gril ideálne, pretože tak rýchlo nevysychajú. Aj grilované pstruhy sú vynikajúce. Celé ryby sa najlepšie pripravujú v špeciálnych grilovacích košíkoch. Dajú sa bez problémov otáčať a ryba sa v nich nerozpadne. Kúsky filé alebo podkovičky grilujeme na naolejovanom alobale a krevety napicháme na špajdle.

Zelenina

Papriky, cukety, baklažány a huby sú na grilovanie optimálne. Samozrejme, škoda by bolo vynechať zemiaky a kukuričné klásky (najlepšie sa podaria v alobale). Všetko bude rýchlejšie hotové, ak zeleninu pred grilovaním vložíme na pár minút do horúcej vody. Zeleninu pripravujeme pri nižšej teplote, takže rošt dvihneme vyššie alebo uhlie rozhrnieme na boky grilu.

Tlačiť