Cvikla má protirakovinové účinky – spoznajte jej silu!

02.03.2010 , Zlatica Beňová, Nový čas Zdravie

Zmierňuje infekcie dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Je vhodná pri diétach, ochoreniach pečene aj pri ateroskleróze.

Zo surovej cvikly si pripravte osviežujúci nápoj. Zo surovej cvikly si pripravte osviežujúci nápoj.

Cvikla má trochu zvláštnu chuť a nie každému môže byť po vôli. Má však toľko užitočných a zdraviu prospešných vitamínov a minerálov, že si ju musíte zamilovať.

U nás sa najčastejšie konzumuje v sterilizovanom stave - v sladkokyslom náleve, ale skúste ju uvarenú pridať do šalátov, alebo si zo surovej pripravte osviežujúci nápoj.


Čo všetko v cvikle nájdete?

● meď, zinok, jód - podporujú pevnosť nechtov a vlasov
● vitamín E - na celkovú regeneráciu organizmu, spamaľuje starnutie
● vlákninu - podporuje pravidelné vyprázdňovanie a eliminuje vstrebávanie cholesterolu v črevách
● draslík, horčík, vápnik - zabraňujú prekysleniu organizmu, majú blahodarný vplyv pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi
● kremík - je nevyhnutný pre pevnosť väzív a pružnosť ciev


Na všetky choroby

Cvikla bola uznávaným liekom už v starovekom lekárstve, jej liečivé účinky sa využívajú pri:

• nadváhe
• problémoch s pečeňou a obličkami
• prevencii proti rakovine
• uľahčuje liečbu chrípky a nachladnutia
• črevných a žalúdočných problémoch
• zbavuje organizmus toxických látok
• obsahuje rozpustné vlákniny znižujúce hladinu cholesterolu
• šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku


Ako si ju pripraviť?

Cviklu môžete variť, piecť, zavárať, pripraviť si z nej nápoj alebo nátierku. Varí sa vcelku so šupkou, zostane jej tak pôvodná tmavofi alová farba. Môžete ju nastrúhať na hrubšie rezance, pridať k zeleninovým šalátom a dochutiť dresingom či bylinkami podľa vlastného vkusu. Tiež ju môžete nakrájanú na kolieska zapiecť s kyslou smotanou.

Skvelý tip proti anémii (málokrvnosť)

Cvikla obsahuje všetky potrebné živiny na tvorbu krvi (železo, kremík, meď, kyselinu listovú, vitamíny C a B), preto je vhodná pri málokrvnosti (prejavuje sa celkovou únavou, vyčerpanosťou, závratmi). Vyskúšajte vypiť 50 až 100 ml surovej šťavy z cvikly dvakrát denne pred jedlom. Výsledkom budete prekvapení.


Pozor!

Viac ako 100 ml surovej cviklovej šťavy môže vyvolať očistnú reakciu, nevoľnosť, závrat či žalúdočné kŕče. Preto je lepšie zo začiatku miešať ju s mrkvovou šťavou a postupne zvyšovať pomer cviklovej šťavy. Dajte si 1 dl šťavy viackrát denne.


Sterilizovaná cvikla s kapustou

5 kg kapusty, 1,5 - 3 kg uvarenej cvikly, 0,5 kg postrúhaného chrenu, 1 celé deko, 400 g cukru, 500 ml octu.

Kapustu a cviklu nakrájajte, všetko zmiešajte, nechajte odstáť. Dajte do pohárov a sterilizujte, aby chytili viečka.

Cviklový šalát

1 - 2 varené cvikly, sterilizovaný hrášok, 3 - 4 varené zemiaky v šupke, 2 stredne veľké cibule, 1 vajce natvrdo, 1 pochúťková smotana, soľ. Všetky suroviny zmiešajte a dochuťte.

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!

Tlačiť Diskusia
Čas pre ženy>Zdravá a štíhla>Zdravie>Cvikla má protirakovinové účinky – spoznajte jej silu!