Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info

Tvarohová žemľovka

08.03.2010 , red

Čas prípravy: 30 minút. Čas pečenia: 55 minút.

Tvarohová žemlovka Tvarohová žemlovka

Potrebujeme: 1 veľká bageta alebo 2 veľké rožky, 300 ml mlieka, 4 vajcia, 400 g tvarohu, 50 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 3 PL hrozienok, 1 ČL citrónovej kôry, 3 PL rumu, 750 g kyslejších jabĺk, 50 g masla, kryštálový cukor na posypanie jabĺk, práškový cukor na posypanie žemľovky, mletá škorica

Ako na to: Bagetu nakrájame na tenké plátky, vložíme do remosky a pečieme asi 8 minút. Po dopečení ich vyberieme a necháme vychladnúť. Z 2 vajec oddelíme žĺtky od bielkov. Tvaroh zmiešame s 2 žĺtkami, práškovým a vanilínovým cukrom.

Hrozienka opláchneme vo vode, namočíme do rumu a vmiešame do tvarohu spolu s ostrúhanou citrónovou kôrou a snehom vyšľahaným z 2 bielkov. Jablká nastrúhame na hrubšom strúhadle. V mlieku rozšľaháme 2 vajcia. Remosku vyložíme papierom na pečenie, dno potrieme maslom. Opečené plátky pečiva namáčame jednou stranou do mlieka s vajcom a ukladáme na dno remosky tesne vedľa seba.

Vrstvu pečiva zakryjeme polovicou nastrúhaných jabĺk, posypeme škoricou a kryštálovým cukrom. Na to dáme tvaroh, prikryjeme zvyšnými jablkami a znova posypeme škoricou a cukrom. Navrch rozložíme pečivo poriadne namočené v mliečno-vaječnej zmesi a jej zvyšok nalejeme na žemľovku. Poslednú vrstvu tvoria plátky masla. Žemľovku pečieme v remoske asi 45 minút. Počas pečenia kontrolujeme, aby sa nepripálila. Pred podávaním ju posypeme práškovým cukrom. Chutí vynikajúco čerstvo upečená i vychladnutá.

Tlačiť Diskusia