Milujete grilovačky? Vyskúšajte tipy na najlepšie marinády

10.07.2010 , Tímea Keresztényiová

Aj vy milujete grilovanie? Máme pre vás recepty na super marinády z najlepších slovenských reštaurácií. Grilujte do úplnej blaženosti.

Vyskúšajte najlepšie marinády šéfkuchárov. Vyskúšajte najlepšie marinády šéfkuchárov.

Grilovanie je asi náš základný inštinkt. To vysvetľuje, prečo ho tak zbožňujeme a prečo kúpite vrecko s uhlím na každej pumpe. Je pravda, že na kvalitnom grile sa nemá šetriť, ale poznáte to. Niekedy sa teória ťažko uskutočňuje v praxi. A necháte si preto ujsť čaro kuchtenia pod holým nebom? No nenecháte! Tipujeme. Grilovačka s kamarátmi, rodinou i deťmi, ktoré sú už zo samotnej udalosti celé bez seba, je romantika a kulinársky zážitok v jednom. Preto sa sústreďme na druhú najdôležitejšiu vec: mäso. To je vo vašich rukách jednoznačne a môžete si s ním robiť, čo len chcete, na tisíc rôznych spôsobov. Zdá sa vám, že ste už všetko vyskúšali? Madam Eva prináša najfantastickejšie marinády na mäso od top šéfkuchárov a základné pravidlá, ktoré odporúčame nepodceniť, aby ste jedli aj zdravo, aj chutne.

1. Elektrický a plynový gril je pre nedočkavcov, funguje okamžite. Gril na drevené uhlie/brikety vyžaduje čas, kým sa rozohreje, zvyčajne 30 minút. Brikety musia byť celé obalené bielou vrstvou popola. Vtedy ich rovnomerne rozhrnieme a začíname.

2. Nepoužívajte drevo a papiere na rozhorenie. Takisto lieh, benzín a lampové oleje na podpaľovanie.

3. Rošt sa nebude lepiť, ak ho pred grilovaním potriete olejom.

4. Ryby stačí marinovať polhodinku, ostatné mäsá aj hodinu. Najlepšie bude, ak ich necháte odstáť celú noc a občas ich poobraciate.

5. Pri drahých griloch neplatíte len za značku. Tie dobré sú lisované zo špeciálnych plechov s veľmi nízkym obsahom uhlíka v oceli. Trik je aj v precíznych zvaroch a dôkladnej úprave povrchu, používa sa smaltovaný s prímesou porcelánu.

6. Radšej si pripravte menšie a tenšie kúsky mäsa ako naopak. Oplatí sa mäso aj vyklepať, aby sa skrátil čas grilovania. Oheň má byť mierny a mäso treba často obracať.

7. Rakovinotvorné látky spôsobuje tuk kvapkajúci do ohňa, požívajte preto alobalové tácky. Najzdravší spôsob je použiť kameň – lávový, žulový, mramorový atď.

8. Keď vyberáte bravčové, tak krkovičku alebo panenku. Keď hovädzie, tak roštenku. Keď kuracie, tak čokoľvek. Keď rybu, tak pstruha. Super sú aj placky z mletého mäsa.

  • Najlepšia marináda na kuracie prsia

El Gaucho, argentínsky steakhouse, Bratislava, šéfkuchár Laco Vavro

Potrebujete: (500 g bez kože) 50 ml olivového oleja, 50 ml rastlinného oleja (uprednostňujem kukuričný), 100 ml Worchester Le Perins (takisto môj favorit, ale môže byť aj iný), 100 ml medu, ideálne lúčneho, 100 ml 100% pomarančovej šťavy bez pridaného cukru, 2 malé strúčiky cesnaku, štvrtina dobre umytého pomaranča a citróna aj so šupkou, trocha čerstvých rukolových listov, čerstvo pomleté čierne korenie, soľ podľa uváženia

Všetky ingrediencie zmixujte ponorným mixérom a mäso marinujte maximálne 10 hodín.

  • Zázvorová marináda na rôzne druhy mäsa

Hotel Hills, Stará Lesná, šéfkuchár Jaroslav Uhlár Zázvorová

Potrebujete: 1 limeta, čajová lyžička octu balsamico, 50 g čerstvého zázvoru, troška sójovej omáčky, drvený koriander, soľ, korenie, olivový olej, med podľa chuti

Koriander, sójovú omáčku, med a ocot balsamico zmiešajte. Zázvor očistite, nasekajte na menšie kúsky, z limety vytlačte šťavu a všetko primiešajte do zmesi spolu so soľou a korením. Napokon pridaje olivový olej.

  • Jemne pikantná cibuľová marináda s čili

Hotel Liptovský dvor, Liptovský Ján, šéfkuchár Miroslav Uhrin

Potrebujete: 4 cibuľky (šalotky), 5 strúčikov cesnaku (nešúpať), 2 čerstvé čili papričky, 2 stonky rozmarínu, 2 stonky petržlenovej vňate, 250 ml olivového oleja, šťava z dvoch limiet.

Šalotku nakrájajte na tenké kolieska, pridajte najemno nakrájané čili papričky, nasekané bylinky a rozpolené strúčiky cesnaku. Premiešajte s olejom a limetovou šťavou, mäso marinujte dve hodiny. V jednej marináde neodporúčam marinovať viac druhov mäsa.

  • Svieža mätovo-jogurtová marináda

Reštaurácia Angels, Banská Bystrica, šéfkuchár Ondrej Snopko

Potrebujete: Šťava z jedného citróna, olivový olej, dva nasekané strúčiky cesnaku, čerstvé nasekané mätové lístky, 100 ml bieleho jogurtu, kryštálový cukor, soľ a korenie

Všetky ingrediencie zmiešajte a marinujte. Každá marináda, ktorá obsahuje citrusovú šťavu, výrazne skracuje čas marinovania, lebo kyseliny samy osebe mäso „uvaria“. Marinádu, ktorá vám zostane, nikdy nepoužívajte na ďalšie marinovanie.

  • Najlepšia marináda na ryby

Reštaurácia Parcafe, Bratislava, šéfkuchár Tomáš Zapletal

Potrebujete: 20 g soli, 20 g celého čierneho korenia, 10 g čerstvého kôpru, 10 g petržlenovej vňate, 50 ml olivového oleja

Toto je moja topka na grilovanie rýb. Ak chcete grilovať mäso, kôpor a petržlen nahraďte rozmarínom a tymianom, pridajte horčicu a 3 strúčiky cesnaku.

  • Marináda na bravčovú krkovičku

Reštaurácia Camoufl age, Bratislava, šéfkuchár Jaroslav Žídek

Potrebujete: 1 PL sušenej anglickej horčice, ak ju nemáte, použite dijonskú (3 PL), 5 PL oleja, 2 PL medu, 1 PL worcesterskej omáčky, 3 cesnaky nakrájané na plátky, 1/2 čajovej lyžičky rímskej drvenej rasce, 1 dl čierneho piva, čerstvo pomleté čierne korenie

Všetko dôkladne premiešajte a mäso nechajte v marináde 6 hodín odležať. Nezabudnite ho najprv prudko opiecť a až potom pomaly grilovať. Soľte až nakoniec hrubou morskou soľou.

  • Supermarináda na vysokú roštenku

Hotel Tri studničky, Jasná, šéfkuchár Roman Kováč

Potrebujete: Štipka soli, mletého čierneho korenia, mletej rasce, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL kremžskej horčice, čerstvý tymian, rastlinný olej

Najradšej grilujem na ťažkej platni, ktorá mi udrží 200-stupňovú teplotu. Mäso opekám 1 a pol minúty z každej strany. Potom ho vyberiem, prekrojím a skontrolujem stupeň prepečenia. Vyskúšajte stredne prepečené, vtedy zostane mäso šťavnaté a voňavé

Tlačiť Diskusia
Čas pre ženy>Rodina>Tipy a triky pre rodinu>Milujete grilovačky? Vyskúšajte tipy na najlepšie marinády