Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info

Štipľavý liek na chrípku a boľavý chrbát: Dajte si chren!

22.11.2010 , Zlatica Beňová, Nový čas Zdravie

Jeho liečivé účinky využívali už ľudia v stredoveku. Malé dávky čerstvého chrenu dokážu uľaviť pri rôznych chorobách a výrazne posilniť imunitu.

Podporuje trávenie, zvyšuje chuť do jedla, normalizuje črevnú mikroflóru, podporuje vylučovanie enzýmov. Podporuje trávenie, zvyšuje chuť do jedla, normalizuje črevnú mikroflóru, podporuje vylučovanie enzýmov.

Väčším jednorazovým dávkam sa však treba radšej vyhnúť.

Chren je silno aromatický a ak to s touto pálivou pochúťkou preženiete, môžete si podráždiť čuchový nerv, dôsledkom čoho je vznik malých pľuzgierikov na pokožke a slizniciach. Ale za jeho konzumáciu v primeraných dávkach, hoci aj každý deň, sa vám vaša imunita určtie poďakuje. Veľmi chutné využitie má aj v gastronómii. Chren je vychytenou prílohou k údenému mäsu, zabíjačkovým špecialitám, hodí sa aj k rybám, kuraciemu a hovädziemu masu. K varenej šunke sa podáva najmä v kombinácii so strúhanými jablkami. Už starí Gréci ho využívali ako afrodiziakum a liek na tíšenie bolesti krížov.

Prečo ho jesť?

→ Chren sa nazýva aj bylinou mladosti, má podobné účinky ako ženšen.

→ Čistí krv, pôsobí močopudne a lieči reumatizmus.

→ Rozpúšťa hlieny pri zápaloch dýchacích ciest, čím uľahčuje dýchanie aj vykašliavanie.

→ Má protizápalový účinok, posilňuje obranyschopnosť organizmu, znižuje riziko vzniku infekcií, odporúča sa aj pri angíne a prechladnutí. Varením svoj liečivý účinok stráca, preto je najlepšie užívať ho v čerstvom stave.

V prípade vírusových či bakteriálnych ochorení stačí užiť trikrát denne lyžičku nastrúhaného chrenu s medom v pomere 1 : 1.

→ Má mierne močopudné účinky.

→ Obsahuje vitamíny A, vitamíny radu B, minerálne látky, draslík, vápnik, železo, mangán vlákninu a veľa C-éčka. Aj vďaka tomu je výbornou zbraňou proti jarnej únave.

→ Chrenový ocot sa používa pri bolestiach hlavy, kĺbov a chrbtice. Pripravíte ho z nastrúhaného chrenu, ktorý zalejete octom. Po ôsmich dňoch ho zlejte do uzatvárateľnej fľaše a natierajte ním boľavé miesta.

→ Na boľavý chrbát môžete použiť aj chrenovú placku. Zo strúhaného chrenu, masti a múky vymiesite placku a priložíte ako obklad na chrbát alebo boľavé kĺby.

→ Pri problémoch s prieduškami, ale aj pri nachladnutí môžete inhalovať chrenový sirup. Lyžičku strúhaného chrenu povarte vo vode, priveďte do varu a inhalujte aspoň 10 minút.


Chrenová omáčka

Potrebujeme: 200 ml smotany, 250 ml mlieka, 40 g hladkej múky, 40 g masti, ocot, cukor, 50 gramov nastrúhaného čerstvého chrenu, • soľ

Postup:

Z masti a hladkej múky si pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme trochou studenej vody a mliekom. Osolíme a povaríme. Potom pridáme smotanu a podľa chuti ocot, cukor a napokon chren. Hodí sa napríklad k hovädziemu mäsu, ktoré osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, pokrájanú menšiu cibuľu a rascu. Podlejeme vodou a dusíme až do mäkka. Najlepšie chutí s knedľou.

Nový Čas Zdravie Nový Čas Zdravie

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!

Tlačiť Diskusia
Čas pre ženy>Zdravá a štíhla>Zdravie>Štipľavý liek na chrípku a boľavý chrbát: Dajte si chren!
Vyrobte si vlastné menovky na vianočné darčeky