Pripravte si vianočnú klasiku - horúce varené víno

25.12.2010 , red

Či už so štipkou rumu alebo bez, neexistuje žiaden nápoj, ktorý by lepšie vystihol vianočnú atmosféru ako varené víno.

Najlepšie chutí, keď vonku udrú mrazy. Najlepšie chutí, keď vonku udrú mrazy.

Aké víno sa hodí?

Či si vyberiete červené alebo biele, je len na vás. Pozor si však dávajte pri výbere odrody. Z bielych sa na prípravu vareného vína najlepšie hodí Müller, Tramín, Muškát a z červeného vína je najlepšia Frankovka a Vavrinec.

Korenistá vôňa

Na prípravu vareného vína používame klasické vianočné korenie, ako sú klinčeky, škorica a badián. Na zjemnenie chuti môžeme použiť pomarančovú alebo citrónovú kôru. Správny ráz dodá vínku pár kvapiek rumu, ktorý sa však do originálneho receptu nepridáva.

Červené víno: 10 klinčekov, 10 zrniek nového korenia, 4 hviezdičky badiánu, 1 tyčinka škorice, kryštálový cukor, 1 chemicky neošetrený pomaranč, 1 l červeného vína

1. Korenie vložíme do plátenného vrecka a uzavrieme. Do hrnca nalejeme červené víno a 500 ml vody, pridáme vrecko s korením a prikryté privedieme do varu.

2. Medzitým nakrájame pomaranč na 0,5 cm plátky, ktoré pridáme do vína, a prikryté varíme na slabom ohni asi 15 minút.

Na svařák narazíte na každém vánočním trhu Na svařák narazíte na každém vánočním trhu

3. Vyberieme korenie a víno ochutíme kryštálovým cukrom.


 

Biele víno: 350 ml bieleho vína, 150 ml bielej hroznovej šťavy, 2 ČL agátového medu, 2 tyčinky škorice, 2 plátky chemicky neošetreného pomaranča

1. Biele víno a hroznovú šťavu nalejeme do hrnca. Pridáme med, škoricu a pomaranč. Necháme zovrieť.

2. Zmiernime plameň a 10 minút povaríme. Podávame v keramických pohároch.


 

Sirup

Varené víno môžeme použiť aj na prípravu pokrmov alebo nápojov. Najjednoduchšia je príprava sirupu z vareného vína, ktorým môžeme ochutiť vanilkový puding alebo ho pridať do šumivého vína (1 ČL do pohára).

Potrebujeme: 1/2 vanilkového struku, 650 ml hotového vareného vína, 100 ml čerstvej pomarančovej šťavy, 250 g kryštálového cukru

Ako na to:

1. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme a dreň vyškrabeme pomocou noža. Vanilkový struk, dreň, varené víno a pomarančovú šťavu necháme spolu s cukrom prevrieť.

2. Za občasného miešania necháme tekutinu zvariť na sirup. Hotový sirup necháme vychladnúť, odstránime vanilkový struk, sirup naplníme do čistého pohára a uzavrieme.

Tlačiť Diskusia
Čas pre ženy>Rodina>Tipy a triky pre rodinu>Pripravte si vianočnú klasiku - horúce varené víno