Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Azet.sk prejdi na

Toto ste možno netušili: Ragú, soté, perkelt či paprikáš… Viete, v čom je rozdiel?

12.05.2014 Casprezeny.sk

S týmito názvami sa stretávame bežne v jedálnych lístkoch alebo v kuchárskych knihách. Ponáte však, čo je čo?

Hydinové soté so zeleninou 8 obrázkov vo fotogalérii Hydinové soté so zeleninou

Ragú je silné, korenisté dusené jedlo z hovädzieho alebo bravčového mäsa, no pripraviť sa dá aj z hydiny, diviny či rýb. Mäso sa však zásadne varí v hustej omáčke, ktorá má bohatú chuť a môže alebo aj nemusí obsahovať zeleninu.

Na soté sa hodia všetky druhy mäsa (okrem rybacieho), pričom je vždy pokrájané na tenké rezančeky. Tokáň je tradičné maďarské jedlo a jeho podstatou je mäso pokrájané na širšie rezančeky. Kým soté sa nezvykne zahusťovať, alebo len minimálne, tokáň sa zahusťuje smotanou, rozmiešanou s trochou múky.

Rozdiel medzi perkeltom a paprikášom je zdanlivo jednoduchý. Obe jedlá sa dajú pripraviť z akéhokoľvek mäsa a majú rovnaký, paprikovo-paradajkový základ. Paprikáš sa však pred dovarením zahusťuje múkou rozmiešanou v sladkej alebo kyslej smotane.

Husací perkelt 8 obrázkov vo fotogalérii Husací perkelt

Rybí paprikáš 8 obrázkov vo fotogalérii Rybí paprikáš

Tlačiť Diskusia (1)
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
NEPREHLIADNITE