Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Azet.sk prejdi na

Super tip na víkendový koláčik: Upečte si cheesecake s citrónovým krémom, chutí naozaj božsky

17.02.2017 Silvia Pilková

Premýšľate, akú maškrtu by ste pripravili svojim blízkym na víkend? Ak milujete citróny, skúste svieži cheesecake s citrónovým krémom.

Lemon curd cheesecake 2 obrázky vo fotogalérii Lemon curd cheesecake

Tradičná anglická pochúťka, ktorá sa dá použiť na viac spôsobov. Môžeme ju natrieť na palacinky, alebo vafle, primiešať do jogurtu, alebo nákypu. Ako plnka sa používa v citrónovom koláči, známom v Amerike aj v Anglicku. Recept je veľmi jednoduchý.

Lemon curd

Potrebujeme:

2 veľké citróny, 5 žĺtok, 80 g kryštálového cukru, 50 g masla, soľ

Lemon curd 2 obrázky vo fotogalérii Lemon curd

Takto sa to podarí:

Z dvoch veľkých citrónov najemno nastrúhame žltú časť kôry. V miske vo vodnom kúpeli vymiešame kôru s 5 žĺtkami, 80 g kryštálového cukru, 80 ml citrónovej šťavy, 50 g mäkkého masla a so štipkou soli. Dáme do pohára, uzavrieme a uskladníme v chlade.


 

Lemon curd cheesecake

Potrebujeme:

Cesto:
10 podrvených maslových sušienok, 2 PL hnedého cukru, štipka soli, 4 PL masla
Plnka:
500 g krémového syra, 100 g práškového cukru, 3 PL polohrubej múky, štipka soli, 1 ČL vanilkového extraktu, 2 ČL citrónovej šťavy, kôra z jedného citróna, 4 veľké vajcia, 200 ml kyslej smotany
Poleva:
lemon curd

Lemon curd cheesecake 2 obrázky vo fotogalérii Lemon curd cheesecake

Takto sa to podarí:

1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu formu s priemerom 24-26 cm vystelieme papierom na pečenie.

2. V miske zmiešame rozdrvené keksy, soľ, cukor a rozpustené maslo. Dôkladne premiešame a prstami natlačíme do formy.

3. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť.

4. Keď je korpus vychladnutý, zabalíme celú formu do dvojitej vrstvy alobalu. Pripravíme aj hlboký plech, v ktorom sa bude koláč piecť.

5. Na plnku vyšľaháme krémový syr s cukrom dopenista. Postupne zapracujeme múku, soľ, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a kôru. Do misy po jednom pridáme vajcia. Na záver primiešame kyslú smotanu. Plnku vylejeme do formy na sušienkový základ a uhladíme.

6. Horúcu vodu nalejeme do plechu, mala by siahať do polovice výšky formy. Plech dáme do rúry a pečieme asi 45 minút, kým sa plnka nezačne odťahovať od bokov formy. Upečený cheesecake necháme vychladnúť.

7. Lemon curd trochu ohrejeme nad parou, rozmiešame a nanesieme na vychladnutý cheesecake. Necháme v chladničke tuhnúť aspoň 12 hodín. Pred podávaním opatrne vyberieme z formy a presunieme na podnos.

Tlačiť Diskusia
NEPREHLIADNITE