Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Azet.sk prejdi na

Tieto potraviny by ste pred prípravou NIKDY nemali umývať! Prekvapí vás, ako je to s mäsom

12.10.2017 bak

Aj vy máte sklony umývať všetko, čo sa chystáte zjesť? Pri týchto jedlách to nerobte, lebo riskujete zdravie.

Ktoré veci pred prípravou neumývať a ktoré, naopak, áno? 3 obrázky vo fotogalérii Ktoré veci pred prípravou neumývať a ktoré, naopak, áno?

Nikdy neumývajte

1. Vajcia

Surové vajcia neumývajte, pórmi v škrupine môžete zaniesť baktérie salmonely z povrchu do vnútra vajec.

2. Kura

Baktérie na kuracom mäse sú veľmi nebezpečné. Najznámejšia z nich je salmonela. Veľa ľudí si myslí, že práve umytím kurčaťa pred prípravou ho zbavia baktérií, ale nie je to tak. Pri umývaní kuracieho mäsa sa tieto baktérie rozširujú aj na vaše ruky a do kuchynského drezu. Ak mäso začnete hneď tepelne upravovať, baktérie spoľahlivo zničíte. Podľa šéfkuchárov je lepšie nechať prevrieť vodu, v ktorej napríklad varíte kuracinu, dvakrát. Prvýkrát ju zlejete a potom dolejete novú.

Kuracinu pred prípravou nikdy neumývajte. 3 obrázky vo fotogalérii Kuracinu pred prípravou nikdy neumývajte.

3. Mäso

Pri akomkoľvek inom čerstvom mäse platí to, čo aj pri kurčati. Neumývať, aby sa baktérie nešírili ďalej rukami či nerozmnožovali v dreze. Najlepšie sa ich zbavíte vysokými teplotami. Po každej manipulácii s mäsom si ruky umyte teplou vodou a mydlom.

4. Cestoviny

Pred varením nikdy neumývať! Pripravíte ich o škrob, ktorý im pomáha absorbovať šťavu. Cestovinu však môžete umyť po varení, ak sa chystáte robiť cestovinový šalát.

5. Huby

Huby určite nedržte v prúde vody dlho a už vôbec ich nenamáčajte, pretože veľmi dobre nasávajú vodu. Najlepšie je rýchlo ich premyť a vysušiť papierovou utierkou. Toto však robte iba okamžite pred varením, inak stratia pružnosť a rýchlo sa pokazia.


Vždy umývajte

1. Ovocie a zeleninu s jedlou šupou

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že ich šupka je čistá a lesklá, aj tak ich na 100 % umyte. Nepoužívajte saponát, stačí prepláchnutie studenou vodou. Následne vysušte papierovou utierkou.

2. Konzervy

Baktérie sa dnu nedostanú vďaka viečku. Ale určite sa im to podarí, keď konzervu otvoríte a predtým ju neumyjete. Ktovie, kde sa váľala a čo všetko má na sebe...

3. Ovocie a zeleninu s nejedlou šupou

Aj keď ich šúpete, baktérie zo šupky sa dostanú k jedlým častiam ovocia či zeleniny. Preto by ste mali umývať aj banány, mandarínky, pomaranče či melóny. Ak neumyté ovocie krájate, baktérie zo šupky sa dostanú nožom aj dnu.

Ovocie a zeleninu umývajte vždy! Aj keď má nejedlú šupku. 3 obrázky vo fotogalérii Ovocie a zeleninu umývajte vždy! Aj keď má nejedlú šupku.

4. Orechy

Orechy by ste mali prepláchnuť, aj keď sú olúpané. Nikdy neviete, kde ich skladovali a ako sa prepravovali. Okrem toho ich voda zbaví aj kyseliny fytovej, ktorú obsahujú čerstvé orechy. Tá sa používa, aby ich chránila pred parazitmi, ale ľudskému telu škodí.

5. Sušené ovocie

Takéto ovocie je najšpinavšie. To platí najmä ak sa predáva na váhu. No aj keď ste si kúpili sušené ovocie v obale, umyte si ho, alebo ho nechajte niekoľko hodín namočené.

 

 

 

PORADNE: Aký bude rok 2014? (6) , zdravie (1) , Zdravie (1) , chudnutie s forskolinom (4) , Zdravie (1) , jedálniček (2)
Tlačiť Diskusia (1)
NEPREHLIADNITE