Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Azet.sk prejdi na

Prečo sa z mlieka nedá vyrobiť domáci jogurt, maslo či kefír? Vyberte si takéto, a podarí sa vám to

16.05.2018 Ivana Sladkovská

Pasterizované a homogenizované mlieko dlho vydrží, ale nedá sa z neho nič vyrobiť. Poradíme, ako vybrať lepšie mlieko.

Z čerstvého mlieka viete vyrobiť domáci jogurt, kefír a dokonca aj maslo. 5 obrázkov vo fotogalérii Z čerstvého mlieka viete vyrobiť domáci jogurt, kefír a dokonca aj maslo.

Možno si ešte niekto spomenie na mlieko od kravy, ešte teplé a so smotanou navrchu. Dnes kupujeme mlieko v krabici, ktoré má síce dlhú trvanlivosť, no chutí inak a nedá sa použiť na to, na čo sme boli zvyknutí - teda na kefír, smotanu, či dokonca maslo.

Veľmi zdravý je mäkký syr, pretože obsahuje viac 5 obrázkov vo fotogalérii Veľmi zdravý je mäkký syr, pretože obsahuje viac

Mlieko v krabiciach sa totiž ošetruje ultra vysokou teplotou (UHT) ktorá v ňom zabije všetky, teda aj dobré baktérie. To síce predlžuje trvanlivosť, no z mlieka sa vytrácajú prirodzené vlastnosti.

Kefír je skvelé probiotikum. 5 obrázkov vo fotogalérii Kefír je skvelé probiotikum.

Takéto mlieko je dokonca lacnejšie ako to čerstvé, teda len prevarené a stočené do fliaš. Vyžaduje síce viac práce, energie aj sofistikovanejšiu technológiu. No práve dlhá trvanlivosť z neho robí lacnú položku, pretože sa na regáloch môže váľať omnoho dlhšie. Čerstvé mlieko vydrží oproti tomu len pár dní.

To je aj kľúčom, podľa ktorého by ste mali postupovať v obchode. V prípade, že chcete s mliekom majstrovať a vyrobiť si domáci jogurt či kefír, hľadajte čerstvé mlieko s krátkou dobou spotreby.

Prečo sa z mlieka nedá vyrobiť kefír? 5 obrázkov vo fotogalérii Prečo sa z mlieka nedá vyrobiť kefír?

Doma potom tento dátum ignorujte. Označuje totiž dobu, počas ktorej si mlieko zachová vlastnosti, ktoré má mať a aké malo, keď ste si ho kúpili. Keď však mlieko skysne na kefír a je po záruke, nemusíte sa báť.

Tlačiť Diskusia