Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Azet.sk prejdi na

Ostala vám smotana alebo jogurt? Nevyhadzujte ich! Pripravte si z nich tieto dobroty pre celú rodinu

17.05.2017 Casprezeny.sk

Rozmýšľate, čo robiť, keď ste v chladničke našli téglik kyslej smotany alebo bieleho jogurtu? Poradíme vám, ako ich použiť naslano aj nasladko.

Karfiol s omáčkou 2 obrázky vo fotogalérii Karfiol s omáčkou

Karfiol s omáčkou

Potrebujeme: 500 g karfiolu, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL červeného vínneho octu, 3 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, čerstvý kôpor

Ako na to: Karfiol rozoberieme na ružičky, očistíme, umyjeme a dáme na 20 minút do vriacej osolenej vody spolu s citrónovou šťavou. Vyberieme, necháme odkvapkať a uložíme na teplé miesto. Kyslú smotanu alebo biely jogurt zmiešame s octom a olejom, osolíme, okoreníme a podľa chuti pridáme nasekaný čerstvý kôpor. Karfiol podávame preliaty smotanovým dresingom.

Grécke tzatziky

Potrebujeme: 3 šalátové uhorky, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, korenie na tzatziki

Ako na to: Uhorky umyjeme a neošúpané postrúhame na hrubom strúhadle. V mise zmiešame kyslú smotanu alebo biely jogurt s roztlačeným cesnakom, so soľou, s čiernym korením a korením na tzatziki. Do smotanovej zmesi pridáme uhorky, dôkladne premiešame a dáme aspoň na 10 minút do chladničky. Dresing tzatziki je vynikajúci k pečenému alebo grilovanému mäsu, syru, hubám či k zelenine.

Tvarohová torta

Potrebujeme: 500 g kukuričných lupienkov, 150 g masla, 500 g tvarohu, 1 balíček vanilkového pudingu, 3 PL práškového cukru, šťavu z jednej limety, šľahačku na ozdobenie

Ako na to: Kukuričné lupienky dáme do mikroténového vrecúška a valčekom na cesto ich najemno podrvíme. V mise zmiešame lupienky so zmäknutým maslom a masu natlačíme do tortovej formy ako korpus. Dáme na 20 minút do mrazničky. Medzitým tvaroh zmiešame s kyslou smotanou alebo jogurtom, pudingovým práškom, cukrom a limetovou šťavou. Krém navrstvíme na vychladený korpus a dáme na dve hodiny do chladničky stuhnúť. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou.

Tlačiť Diskusia (2)