Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Azet.sk prejdi na

Vyrobte si sami: Sirupy a likéry proti chrípke a nádche

25.02.2012 Nový Čas pre ženy

Zahrejú pri srdci, podporia trávenie, dodajú silu, zmiernia kašeľ a prechladnutie.Sú také chutné, že uspokoja aj tie najnáročnejšie jazýčky.

Domáce likéry, sirupy, tinktúry a bylinkové čaje sú obľúbeným rodinným liekom. Pripravte si ich s nami!

NA LEPŠIE VYKAŠLIAVANIE

Trojbylinný čaj

Budeme potrebovať: ■ 20 g skorocelu kopijovitého ■ 20 g divozelu ■ 10 g šalvie
Bylinky zmiešame a uložíme na suché tmavé miesto. Na prípravu čaju dáme do šálky dve čajové lyžičky, zalejeme horúcou vodou (nie vriacou) a necháme 5 až 10 minút prikryté vylúhovať. Osladíme lyžičkou medu a teplé pijeme po malých dúškoch. Denne užite najviac dve šálky.

Šalviové mlieko

Budeme potrebovať: ■ 2 lyžičky šalvie ■ 300 ml mlieka ■ 2 lyžice medu ■ 3 cl rumu
Šalviu dáme do studeného mlieka, privedieme do varu a necháme 10 minút vylúhovať. Precedíme, pridáme med a rum, zamiešame a pijeme po dúškoch ešte teplý. Môžeme si pripraviť aj dvojnásobnú dávku, časť po vychladnutí odložiť do chladničky a pred podávaním zohriať. Na rekonvalescenciu je dobré pridať do šalviového mlieka 1 žĺtok.

PROTI KAŠĽU A NACHLADNUTIU

Zázvorový zázrak

Budeme potrebovať: ■ kúsok zázvoru (20 g) ■ 3 klinčeky ■ kúsok škorice ■ pol pomaranča ■ 3 lyžice medu ■ 1 l vody
Zázvor nastrúhame a spolu so škoricou, s klinčekmi a krúžkami pomaranča dáme do studenej vody. Privedieme do varu a krátko povaríme. Odstavíme a necháme 5 minút vylúhovať. Precedíme a mierne vychladnuté osladíme medom. Pijeme po dúškoch najviac 2 šálky denne.

Sirup z cibule a jabĺk

Budeme potrebovať: ■ 2 väčšie cibule ■ 2 jablká ■ 1 citrón ■ 3 lyžice medu ■ 1 kg cukru ■ 1,3 l vody
Cibuľu ošúpeme po poslednú šupku, tú na nej necháme. Jablká nakrájame na mesiačiky, opláchneme a spolu s rozštvrtenou cibuľou vložíme do hrnca s vodou. Pridáme nakrájaný a vykôstkovaný citrón, zalejeme vodou. Všetko 15 minút povaríme a necháme pol dňa odstáť. Potom výluh precedíme cez jemné sitko a vrátime späť do hrnca, pridáme cukor a privedieme do varu. Miešame, pokiaľ sa cukor nerozpustí a nezačne hustnúť. Necháme trochu vychladnúť, pridáme med a nalejeme do menších fliaš. Dobre uzavrieme a necháme vychladnúť. Užívame 6x denne 2 lyžice.

NA POVZBUDENIE

Zázvorový likér

Budeme potrebovať: ■ 250 g zázvoru ■ 500 g kryštálového cukru ■ 100 ml vodky ■ 500 ml vody
Zázvor očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Medzitým si zohrejeme vodu, rozpustíme v nej cukor a pridáme kúsky zázvoru. Pomaly varíme hodinu a pol, občas pomiešame. Zmäknutý zázvor vyberieme a sirup ešte chvíľu za stáleho miešania povaríme. Po vychladnutí primiešame vodku, nalejeme do fľaše a odložíme.

PORADNE: Aký bude rok 2014? (6) , zdravie (1) , Zdravie (1) , chudnutie s forskolinom (4) , Zdravie (1)
Tlačiť Diskusia (2)